Ventilatie/WTW

Om een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren is ventilatie nodig. Dit wordt bereikt door woningen te voorzien van ventilatie voorzieningen.

Systeem keuze
Er kan gekozen worden voor natuurlijke-, mechanische- en gebalanceerde ventilatie. De keuze van het systeem hangt af van het soort woning en de geldende eisen. Een veel toegepast systeem is mechanische afvoer en natuurlijke toevoer van ventilatie lucht. De afvoer vindt plaats in toilet, keuken, bijkeuken en badkamer. De toevoer vindt plaats via de ventilatie roosters boven de ramen. Nadeel van dit systeem is dat er koude lucht de woning binnen komt.

Bij gebalanceerde ventilatie is dat anders doordat de ingevoerde ventilatielucht wordt voorverwarmd door de afgevoerde ventilatie lucht. Het voordeel hiervan is dat de ingevoerde ventilatielucht geen comfort klachten geeft. In dit geval geeft het ook een besparing op de energie kosten. Nadeel van het systeem is dat er een dubbel kanalen systeem nodig is. Dit systeem is daardoor alleen in nieuwbouw goed toepasbaar.

Onderhoud ventilatie systemen
Om een goede werking te waarborgen moet de ventilatie unit jaarlijks onderhouden worden. Bij gebalanceerde ventilatie systemen moet daarnaast regelmatig de staat van de filters gecontroleerd worden. De frequentie van reinigen hangt samen met het gebruik en de mate van vervuiling van het systeem.

Voor meer informatie over de mogelijkheden en de aanleg van mechanische ventilatie kunt u contact met JGM INSTALLATIETECHNIEK of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Mechanische ventilatie
Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiesysteem de binnenlucht continu naar buiten af. Buitenlucht komt dan via klepramen of roosters op natuurlijke wijze de woning binnen. Een ventilatiesysteem vormt geen risico voor de gezondheid zolang het goed is ontworpen, geïnstalleerd en afgesteld. Ook moet u het ventilatiesysteem regelmatig schoonmaken.

Gebalanceerde ventilatie
Nieuwe woningen zijn vaak voorzien van gebalanceerde ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem voert verse buitenlucht toe en voert binnen lucht af. De aanvoer en de afvoer zijn daarbij in balans. Meestal wordt bij gebalanceerde ventilatie ook warmteterugwinning (wtw) toegepast. Daarbij geeft de af te voeren lucht via een warmtewisselaar zijn warmte af aan de koelere binnenkomende buitenlucht. Die buitenlucht wordt daardoor voorverwarmd en dat levert energiebesparing op.

Contact opnemen